Η Δυναμική Του Χαμογέλου Στην Διαμόρφωση Της Αυτοπεποίηθησης Μας
Thursday, Aug 15, 2013
Κάποτε η Yoko Ono σε μια συνέντευξή της είπε ότι χαμογελώντας στον καθρέφτη, και κάνοντας το κάθε πρωί, η ποιότητα ζωής σου θα βελτιωθεί.
Όσο επιφανειακό και αν μοιάζει αυτό, μελέτες διαφόρων πανεπιστημίων έδειξαν ότι η εμφάνιση μας και ιδιαίτερα το χαμόγελό μας, έχουν αρκετά μεγάλη επίπτωση στη ζωή μας και στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Οι χαμογελαστοί άνθρωποι εκπέμπουν μια θετικότητα που τους κάνει πιο αρεστούς σε κοινωνικό επίπεδο.
Δυστυχώς, ενώ όλοι μας σε παιδική ηλικία έχουμε ωραίο χαμόγελο, γύρω στην ηλικία των έξι χρόνων αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους και τα οδοντικά ή σκελετικά προβλήματα με την απόκτηση των μόνιμων γομφίων, που σηματοδοτεί τη δημιουργία του μόνιμου χαμόγελου.
Το ευτύχημα στη γρήγορη πρόληψη αυτών των προβλημάτων είναι ότι με την προ-ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να επηρεάσουμε την ανάπτυξη των οστών, έτσι ώστε μέχρι το παιδί μας να φτάσει στην ενηλικίωση να έχει ένα όμορφο χαμόγελο.
Τι συμβαίνει όμως με τους ενήλικες?
Πολλά άτομα δεν είχαν την δυνατότητα πρόληψης ή ορθοδοντικής θεραπείας κατά την παιδική τους ηλικία και μετά την ενηλικίωσή τους θεωρούν την ορθοδοντική θεραπεία προνόμιο των μικρών και αισθητική πολυτέλεια. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος.
Είναι κοινός τόπος πως για ένα ενήλικα, οι κοινωνικές επαφές του μπορούν να βελτιωθούν με μια όμορφη εξωτερική εικόνα. Μεγάλο μέρος αυτής της εικόνας επηρεάζεται από το χαμόγελο. Ταυτόχρονα, ένας άνθρωπος χαμογελαστός, προβάλλεται για την θετικότητά του, γεγονός που τον βοηθά να πετύχει τους στόχους του σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Αυτό που αγνοείται από πολλούς ενήλικες είναι η ιατρική πτυχή του χαμόγελου.
Όταν τα δόντια μας δεν βρίσκονται στη σωστή θέση, εκτός από μειωμένη αισθητική του στόματος και του χαμόγελου, δημιουργούν πολλά παράπλευρα ιατρικά προβλήματα.
Πρωτεύον πρόβλημα είναι αυτό της εφαρμογής σωστής στοματικής υγιεινής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δόντια μας δεν είναι ευθυγραμμισμένα, με αποτέλεσμα η στοματική μας υγιεινή να μην μπορεί να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα.
Προέκταση του γεγονότος αυτού, είναι η εμφάνιση νόσων όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, καταστροφή οδοντικής ουσίας, άσχημη αναπνοή και γρηγορότερη απώλεια δοντιών.
Επίσης λόγω του ότι η σύγκλειση τον δοντιών μας δεν είναι η επιθυμητή, προκαλείται μια συνεχής ένταση στο μυϊκό σύστημα του προσώπου που μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο βρυγμού (σφύξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, ασυναίσθητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή στρεσσογόνων καταστάσεων), πόνους και θορύβους στις άρθρωσης της κάτω γνάθου, πονοκεφάλους, δυσκολία στη μάσηση των τροφίμων και δυσκολίες στην ομιλία.
Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διορθώσει την σύγκλειση τον δοντιών μας και να μας χαρίσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο σε κάθε ηλικία.
Επίσης, υπάρχουν τρομερές διαφορές στις φωτογραφίες ατόμων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πριν την ορθοδοντική θεραπεία και μετά. Τα άτομα με άσχημο χαμόγελο δεν χαμογελάνε σχεδόν ποτέ στις φωτογραφίες, προσπαθούν να κρυφτούν σε αυτές, ή απλά έχουν πολύ λιγοστές φωτογραφίες του εαυτού τους προσπαθώντας να κρύψουν αυτό που θεωρούν ατέλεια.
Αντίθετα, παρατηρούμε μετά τη θεραπεία, αύξηση του αριθμού τον φωτογραφιών τους, είναι συνεχώς γελαστοί και προσπαθούν να είναι συνεχώς το κέντρο της φωτογραφίας. πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζει τη σχέση ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου με τη αυτοπεποίθηση του ανθρώπου.
Συχνοί προβληματισμοί τον ενηλίκων ως προς την ορθοδοντική θεραπεία οι εξής:
1. Δεν είμαι πολύ μεγάλος για ορθοδοντική θεραπεία?
2. Θα με επηρεάσουν τα σιδεράκια συν καθημερινή μου ζωή και στις επαγγελματικές, φιλικές και προσωπικές συναναστροφές μου?
3. Δεν είναι χρονοβόρα θεραπεία?
Και οι απάντησεις είναι πολύ απλές.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην ορθοδοντική θεραπεία, δεδομένου ότι τα δόντια και οι στοματικοί ιστοί βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Υπάρχουν πολλά ήδη ορθοδοντικής θεραπείας έτσι ώστε να μετριάσουν το εμφανισιακό πρόβλημα και επίσης, οι άνθρωποι, συνήθως θαυμάζουν αυτούς που έχουν τη δύναμη της θέλησης να καλυτερέψουν την ποιότητα ζωής και την εμφάνισή τους.
Ο καιρός είναι σχετικός ανάλογα με το πρόβλημα του καθενός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί και σε μερικούς μήνες.
Άρα, όπως λέει και η Yoko στην αρχική πρόταση του κειμένου, ας προσέξουμε το χαμόγελό μας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, έστω και εάν είμαστε παιδιά μονάχα στη ψυχή πλέον.
Dr.Leonidou Andreas Radu
D.D.S M.S.D M.S.Orth