Ίσως ένας από τους βασικότερους έλεγχους στη πρώτη κλινική εξέταση ενός παιδιού από τον ορθοδοντικό είναι η εξέταση της αναπνοής του.

Η σωστή αναπνοή και η επιρροή αυτής στην ανθρώπινη ανάπτυξη αποτελούσε πάντοτε πρόκληση στους ιατρό-επιστημονικούς κύκλους.

Η δύσπνοια αλλά και η έμφραξη τον ρινικών αεραγωγών υποχρεώνει των άνθρωπο να αναπνέει από το στόμα, με αυτό να αφήνει το στίγμα του στην ανάπτυξη. Παρόλο που πολλοί κάνουν την ,εν μέρει, σωστή υπόθεση ότι έτσι και αλλιώς ο άνθρωπος αναπνέει και από το στόμα, άρα δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την ανάπτυξη του, η μελέτη των ανθρώπων που μεγάλωσαν έχοντας σαν κύρια αναπνευστική οδό την στοματική παρουσιάζουν γναθικά και οδοντικά προβλήματα.

Όταν υπάρχει έμφραξη ρινικών αεραγωγών και ο άνθρωπος υποχρεούται να αναπνέει από το στόμα, υποσυνείδητα γίνονται κάποιες αλλαγές στη στάση και στις ισορροπίες του γναθικού συστήματος. Για να μπορεί ο άνθρωπος να αναπνέει από το στόμα, οι πρώτες αλλαγές που παρουσιάζονται είναι η μετακίνηση της κάτω γνάθου και της γλώσσας πιο χαμηλά και η κλίση της κεφαλής ελαφρώς προς τα πίσω, έτσι ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη εισπνοή. Αυτή η στάση όταν παρθεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και συντρέξει με αυτή, τότε το κεφάλι μακραίνει και γίνεται πιο στενό, τα πίσω δόντια υπερεκφύουν δημιουργώντας χασμοδοντία των μπροστινών δοντιών και η γνάθος μετακινείται προς τα πίσω, αυξάνοντας την πίεση στα μάγουλα και δημιουργώντας πιο στενή άνω γνάθο με βαθιά υπερώα και σταυροειδή σύγκλειση.

Η στοματική αναπνοή παρουσιάζει κάποια σημάδια που μας βοηθούν να την ανιχνεύσουμε έγκαιρα έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανές επιπλοκές. Μερικά από αυτά είναι το άνοιγμα του στόματος ασυναίσθητα, το στόμα και τα χείλη είναι συχνά στεγνά, η πρωινή μας αναπνοή είναι δυσάρεστη, ξυπνάμε απότομα νομίζοντας πως πνιγόμαστε, βρίσκουμε σάλια στο μαξιλάρι μας αφού ξυπνήσουμε και κουραζόμαστε πολύ εύκολα στον αθλητισμό άλλα και στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Εάν η στοματική αναπνοή ανιχνευθεί έγκαιρα και διορθωθεί με τη βοήθεια του ωτορινολαρυγγολόγου μπορούν να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές που θα οδηγήσουν το παιδί μας και σε ωτορινολαρυγγολογική θεραπεία αλλά και σε ορθοδοντική θεραπεία.