Από τα αρχαία χρόνια ο κόσμος έδινε σημασία στη στοματική του υγιεινή και αυτό εξακριβώνεται από αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλωνίας ,αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαιότερη μέθοδο για στοματική υγιεινή. κομμάτια από ξύλο που κατά την μάσησή τους καθάριζαν τα δόντια. Παρόμοια εργαλεία οδοντικής υγιεινής ανακαλύφθηκαν και στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα και Αφρική.

Η πρώτη οδοντόβουρτσα που ανακαλύφθηκε προέρχεται από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία των Τάνγκ (619-907 μΧ) και αποτελείτο από τρίχωμα χοίρου. Από τότε μέχρι και σήμερα η εξέλιξη της οδοντόβουρτσας αφορά περισσότερο τα υλικά κατασκευής της και λιγότερο το σχήμα της.

Φυσικά πάντοτε υπήρχε η θεωρεία που υποστηρίζει πώς «σημασία έχει να πλένεις τα δόντια σου, και όχι η οδοντόβουρτσα η οποία χρησιμοποιείς», μια θεωρία αρκετά σωστή λαμβάνοντας υπόψη ότι καμία οδοντόβουρτσα δεν πλένει τα δόντια μας από μόνη της, αλλά η τεχνολογία μας παρέχει πλέον πολλές ευκολίες στον τομέα αυτό.

Σήμερα στις επιλογές μας υπάρχουν οι κανονικές οδοντόβουρτσες που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από πλαστικό. Με εύκαμπτο λαιμό, μαλακές, έτσι ώστε να μην αφήνουν σημάδια τριβής στα δόντια και να μην πληγώνουν τα ούλα.

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια που ο ρόλος τους είναι να μας βοηθούν να προσεγγίζουμε και να καθαρίζουμε τα μέρη όπου έχουμε δύσκολη πρόσβαση , δηλ ανάμεσα και κάτω από τα δόντια, κάτω από το σύρμα στα σιδεράκια και ανάμεσα στα δόντια και το σύρμα όταν έχουμε σταθεροποίηση μετά από ορθοδοντική θεραπεία.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες φορτίζονται στο ρεύμα ή λειτουργούν με μπαταρίες. Δονείται ή στριφογυρίζει αυτόματα το πάνω μέρος τους, έτσι ώστε να καθαρίζουν καλύτερα τα δόντια. Επίσης, τα νεότερα είδη ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών συνδέονται με ένα μικρό πίνακα που μας ενημερώνει ποιο στοματικό τεταρτημόριο πρέπει να καθαρίζουμε και τη διάρκεια του βουρτσίσματος μας. Υπάρχουν και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που συνδέονται με το κινητό, καταγράφοντας σε ειδικό πρόγραμμα της κινήσεις μας ενόσω πλένουμε τα δόντια μας, δημιουργώντας γραφικά για τον τρόπο και τη διάρκεια του βουρτσίσματος αλλά και δίνοντας μας συμβουλές πώς να το βελτιώσουμε.

Υπάρχουν ακόμη και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που καθαρίζουν τα δόντια μας ρίχνοντας ταυτόχρονα, νερό ή αέρα με πίεση για καλύτερα αποτελέσματα. Αυτές συνήθως συνιστούνται για άτομα που έχουν συνωστισμό ή κάνουν ορθοδοντικές θεραπείες.

Νέα μέσα καθαρισμού, είναι και οι οδοντόβουρτσες με τρία κεφάλια έτσι ώστε να καθαρίζουν παράπλευρα τα δόντια μας. Τέλος, ακόμη και προσωπικοί νάρθηκες που εσωτερικά μοιάζουν με οδοντόβουρτσες υπόσχονται να μειώσουν το ημερήσιο πλύσιμο από 3 λεπτά σε 6 δευτερόλεπτα!!!

Σε οποιαδήποτε επιλογή οδοντόβουρτσας πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας κάποια κριτήρια αξιολόγησής της, όπως η ευκολία χρήσης της, η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, η δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου και της ποιότητας της στοματικής υγιεινής, ο καθαρισμός και μη τραυματισμός των ούλων, η δυνατότητα ειδοποίησης ή η αποφυγή υπερβολικής πίεσης και τριβής τον δοντιών και ίσως κάποια κίνητρα για να μας κάνουν το βούρτσισμα πιο ευχάριστο.

Σε τελική ανάλυση τρόποι για σωστή και καλή στοματική υγιεινή υπάρχουν πολλοί, όλοι τους όμως εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα και τη θέληση του καθενός από εμάς να έχει υγειή δόντια και να αφιερώνει χρόνο για αυτό.